Sackarin fortsatt säker som tillsats – dagliga intagsnivån höjs

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa har gjort en ny bedömning av sötningsmedlet sackarin. Sötningsmedlet är säkert för människor och det finns ingen koppling till cancer. Efsa höjer därmed gränsen för hur mycket sackarin man kan ta per dag utan fara för hälsan.
    Sackarin har använts i över hundra år och var extra populärt under 1960- och 70-talen. Sackarin finns i olika former, alla med e-numret E 954, och gör livsmedel och drycker sötare utan att tillföra kalorier eller annan näring.
    Enligt Efsas nya bedömning kan man konsumera upp till 9 mg sackarin per kilo kroppsvikt och dag. Det är acceptabelt dagligt intag (ADI), den tidigare nivån var 5 mg sackarin per kilo kroppsvikt och dag.
    Livsmedelsverket: Ny europeisk bedömning – Sackarin fortsatt säker som tillsats och den acceptabla dagliga intagsnivån höjs.
    Wikipedia: Sackarin.
    Äkta vara: E 954 – Sackarin, sackarinater (sötningsmedel).
Det här inlägget postades i Data, Internet, Hälsa, Historia, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.