Nordiska museet digitaliserar 100 000 hotade bildminnen

Foto: Bo Trenter och Gösta Glase (nedre raden, vänster och höger), Nordiska museet.

Hur förvarar du dina gamla släktfoton? I en trasig skolåda eller i plastpåsar undanskuffade i en skrubb någonstans? En del foton finns kanske upplimmade i album, men du märker att de bleknar allt efter tiden går och färgerna förändras. Du är nog inte ensam …
    Hållbarheten för svartvita bilder kan vara över 100 år medan för färgbilder kanske bara 25–30 år. Men det är viktigt att framkallningen utförts ordentligt och att inga kemikalierester finns kvar.
    Vare sig våra bilder är gamla eller nya, analoga eller digitala, vittnar de om sin tid och är en del av vår historia. Vi kan försöka vara rädda om dem, de hjälper oss själva och dem som kommer efter oss att förstå vårt gemensamma kulturarv.
    Nordiska museet fortsätter att digitalisera fotografier från sina stora bildsamlingar för framtiden. Två digitaliseringsprojekt ska säkra material som riskerar att brytas ner och bilderna görs även tillgängliga för forskare och allmänhet.
    Nättidningen Svens Historia: Nordiska museet digitaliserar 100 000 hotade bildminnen.
    De digitaliserade bilderna publiceras löpande på DigitaltMuseum.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Foto, Historia, Kultur, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.