Konsumenter behöver mer kunskap vid fiskdisken

Se upp för fula fiskar – miljögifter i fisk.

Många av oss känner till vilka risker det finns med att äta olika fiskar från en del vatten. Men ändå, där vi står där vid fiskdisken är det svårt att veta vilken fisk vi bör undvika, särskilt när det gäller barn och gravida. Livsmedelsverket anser att vi behöver mer kunskap,

Fiskarna vi bör veta mer om:
Lax, Strömming/sill (inklusive böckling), Öring, Röding, Sik och Ål.
Dioxiner och PCB är gifter som våra kroppar har svårt att bryta ner, och de kan därför lagras i kroppen under hela livet. Vid en graviditet förs miljögifterna över till foster via moderkakan. Ammade spädbarn får i sig miljögifterna via modersmjölken. Foster och spädbarn är extra känsliga för gifter som dioxin och PCB eftersom de utvecklas. Ämnena misstänks kunna påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret samt orsaka cancer.

Livsmedelsverket: Konsumenter behöver mer kunskap vid fiskdisken.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Ekonomi, Hälsa, Historia, Mat, livsmedel, Miljö, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.