ESO-teleskop har skapat den mest detaljerade kartan över Vintergatan

Detta kollage visar ett litet urval av områden i Vintergatan som avbildats. Från vänster till höger och uppifrån och ned: NGC 3576, NGC 6357, Messier 17, NGC 6188, Messier 22 och NGC 3603. Källa: ESO/VVVX survey.

Med hjälp av Europeiska sydobservatoriets VISTA-teleskop har astronomer nu skapat en gigantisk infraröd karta över Vintergatan.
    Kartan är gigantiskt stor, den innehåller mer än 1,5 miljarder objekt och har tagit 13 år att kartlägga. Datamängden är för stor, 500 terabyte (TB), för att publiceras som en enda bild, men katalogen med bearbetade data och objekt kan nås i ESO Science Portal. (Vi som rör oss på MB-nivå som jämförelse: 500 terabyte = 50 000 000 MB.)
    ”Vi gjorde så många upptäckter att vi har förändrat synen på vår galax för alltid”, säger Dante Minniti, astrofysiker vid Universidad Andrés Bello i Chile som ledde det övergripande projektet.
    Eso: ESO-teleskop skapar den hittills mest detaljerade infraröda kartan över Vintergatan.
    ESO Science Portal.

Det här inlägget postades i Astronomi, Data, Internet, EU, Foto, Historia, Politik, myndigheter, Rymden, Samhällsservice, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.