Fågelparadiset på strandängarna

Fotografen Niclas Ahlberg fångar det myllrande fågellivet på Gotlands betade strandängar. Rika miljöer som förr var viktiga betesmarker lämnas i dagens jordbrukslandskap att växa igen.
    Betade strandängar finns fortfarande längs hela Östersjökusten, liksom runt sjöar i inlandet. Men som så ofta finns det orosmoln för framtiden. Nedgången av hävdade (betade och slåttrade) strandängar har gjort att många växt- och djurarter, framför allt fåglar som är knutna till dessa miljöer, minskat drastiskt i antal. Flera av dem räknas i dag som hotade. Till exempel rödspov och brushane.
    Sveriges Natur: Fågelparadiset på strandängarna.
    Naturgruppen: Strandäng.

Betesdjur på strandängen är en förutsättning för ett rikt fågelliv. Fågelarter som trivs bra på de betade och trädfria områdena är till exempel tofsvipa, ängspiplärka, gulärla och grönbena. Växter som ältranunkel, tiggarranunkel, grönskära och brunskära gynnas också av både betet och kornas tramp.
Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Foto, Geografi, Historia, Kultur, Miljö, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.