Lappländsk Fjällröding får skyddad geografisk beteckning inom EU

Lappländsk Fjällröding har en skyddad geografisk beteckning i EU. Foto: Umlax.

Nu får även Lappländsk Fjällröding skyddad geografisk beteckning inom EU. Fisken föds upp i kallt och klart fjällvatten i vattendrag i Arjeplogs, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina och Åsele tingslag samt Malå socken i svenska Lappland
    Den skyddade geografiska beteckningen avser hel eller filead fjällröding (Salvelinus alpinus) som härstammar från den speciella population som naturligt förekommer i Hornavan. Lappländsk fjällröding placerar sig nu bland välkända skyddade produkter som Champagne, Parmaskinka, Parmesanost och de svenska produkter som redan skyddas av EU.
    Lappländsk Fjällröding har ett fiskkött som är svagt till kraftigt orangerött med en smak av löjrom och umami. Fisken exporteras bland annat till Finland och Benelux-området samt till Frankrike, Danmark och USA.
    Livsmedelsverket: Lappländsk Fjällröding får skyddad geografisk beteckning inom EU.
    Smaka Sverige: Lappländsk fjällröding.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, EU, Geografi, Historia, Kultur, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.