Kowloon Walled City

En flygbild över Kowloon Walled City tagit 1989. Den nya park som anlades på platsen för den tidigare Sai Tau Tsuen kolonist lösning är synlig i den södra utkanten av staden. Bild: Ian Lambot / Wikimedia Commons, cc.

Kowloon Walled City var en enklav i utkanten av Hongkong. Ursprungligen uppfördes området som ett kinesiskt militärt fort. Under det brittiska styret levde och arbetade människor där utan statlig förvaltning eller lag. Efter andra världskriget ökade befolkningen med flyktingar och byggnader byggdes mellan befintliga, byggnader på upp till 14 våningar höga. När området var som störst fanns 35 000 invånare, eller 1,3 per kvadratmeter, vilket gör den till den mest tätbefolkade platsen i världen! Kowloon Walled City revs 1993–94 och är nu en park.
    En japansk forskargrupp dokumenterade bygget av Kowloon Walled City strax före rivningen, efter att invånarna hade försvunnit. De konstruerade ett arkitektoniskt tvärsnitt av byggnaderna, illustrerad som om människor fortfarande bodde där. Den publicerades i en bok 1997. Ett exemplar av boken har skannats och digitaliserats för eftervärlden.
    Engelska Wikipedia: Kowloon Walled City.
    Wikipedia: Kowloon Walled City.

Klicka på bilden för att förstora och se de många lägenheterna med människor som lever sina vardagliga liv.
Det här inlägget postades i Byggnadsverk, Data, Internet, Geografi, Historia, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.