Flickor får bättre betyg än pojkar – varför?

Pojkar har i snitt lägre betyg i skolan än flickor. Varför? Frånvaron av en rad positiva beteenden – som är vanligare hos flickor än pojkar – kan vara en förklaring. Det visar internationell forskning.
    En sociolog har undersökt skillnader i elevers attityder och beteenden med skolresultat. Det finns tydliga mönster. Den nya studien utgår från ett antal positiva och negativa attityder och beteenden hos eleverna.
    Att pojkar presterar sämre än flickar har varit känt länge. 2023 låg skillnaden på 19 meritpoäng, enligt Skolverket.
    Forskning.se: Flickor får bättre betyg än pojkar – varför?

•ooOoo•
Studenters utseende kan påverka betygen

Attraktiva kvinnor tycks ha en fördel vid studier på universitet, men då gäller det att vara på plats. Vid distansundervisning påverkas resultaten negativt.
    Utseende-effekten syntes mest i ämnen där lärare och studenter vanligtvis lär känna varandra, till exempel kurser som innebär ett samspel mellan lärare och studenter i en fysisk miljö.
    De manliga studenternas studieresultat förblev oförändrade under samma omständigheter. Enligt studien kan detta förklaras med att deras betygsättning inte är beroende av utseendet på samma sätt.
    Forskning.se: Studenters utseende kan påverka betygen.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Demokrati, Historia, Politik, myndigheter, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.