Chattbotar som terapeuter – inte riskfritt

En app kan aldrig helt ersätta ett mänskligt möte, men ibland kan det vara ett effektivt komplement. Bilden är arrangerad. Foto: Johan Persson.

Friskvårdsappar som med hjälp av AI lovar lindring av psykisk ohälsa växer lavinartat. Eftersom apparna kategoriseras som friskvård, skyddas heller inte de sårbara användarna av EU:s nyligen antagna AI-lag.
    De som använder dessa appar är ofta desperata efter hjälp, men det måste vara kvalificerade råd. Appar som behandlar sjukdomar regleras på EU-nivå som medicintekniska produkter. Men många tillverkare ägnar sig åt friskvård som inte är lika hårt reglerat. Reglering kräver certifiering som kostar pengar och ställer höga krav på dataskydd och evidensbaserad vård.
    Det är därför som en mycket liten del av apparna är certifierade.
    Lunds universitet: Chattbotar som terapeuter – inte riskfritt.
    

Databas med säkra appar
NordDEC (Nordic Digital Health Evalutation Criteria) är ett nytt initiativ i Norden som startat för en säkrare digital vård. NordDEC erbjuder en katalog av olika appar och bedömer dem sett till data och integritet, teknisk säkerhet och stabilitet, användbarhet och tillgänglighet samt att de är trygga och effektiva för både vårdpersonal och patienter. Databasen riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal.
    NordDEC: Accredited digital healthcare.
Det här inlägget postades i Data, Internet, Ekonomi, Hälsa, IT, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.