Astronomer har lyckats datera tre mystiska bebisstjärnor i Vintergatans hjärta

Bilden, tagen med ESO:s Very Large Telescope i Chile, visar en högupplöst vy av Vintergatans innersta delar. I den nya studien har forskarna undersökt den täta nukleära stjärnhopen som visas i detalj här. Foto: ESO.

Genom analys av högupplöst data från ett tiometersteleskop på Hawaii har forskare i Lund lyckats få fram ny kunskap om tre stjärnor i Vintergatans innersta mitt. Stjärnorna visade sig vara ovanligt unga med en förbryllande kemisk sammansättning som förvånar forskarna.
    I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Astrophysical Journal Letters, har Lundaforskarna studerat en grupp stjärnor som är belägna i den nukleära stjärnhopen som utgör galaxens hjärta. Det rör sig om tre stjärnor som är svåra att undersöka eftersom de är belägna oerhört långt bort från vårt solsystem och gömmer sig bakom enorma moln av stoft och gas som blockerar ljuset. Att området dessutom är nedlusat av stjärnor gör det väldigt komplicerat att urskilja individuella stjärnor.
    Lunds universitet: Astronomer har lyckats datera tre mystiska bebisstjärnor i Vintergatans hjärta.

Det här inlägget postades i Astronomi, Data, Internet, Politik, myndigheter, Rymden, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.