COP 28 och klimatet just nu

FN:s stora klimatmöte COP 28 pågår just nu i oljelandet Dubai. Han som leder förhandlingarna heter Sultan al-Jaber och är vd för olje- och gasgiganten Adnoc, som är ett av världens största fossilbolag och ägs av Förenade Arabemiraten. Banden mellan fossilindustrin och delegater i FN:s klimatförhandlingar har aldrig varit så uppenbara som i år.
    På fjolårets COP27 i Egypten var närvaron av lobbyister för olja och gas mycket märkbar. Det finns därför en oro att detta återupprepas på COP28, vilket riskerar att underminera själva legitimiteten i förhandlingarna.
    På det pågående COP ska man för första gången genomföra en så kallad global översyn av Parisavtalet, som visar hur väl världens länder lever upp till löftena och om vi är på rätt väg. Det är viktigt att besluten som fattas i Dubai baseras på den globala översynen. Besluten i Dubai behöver också innebära mycket höjda ambitionsnivåer med konkreta åtgärder för utsläppsminskningar, klimatanpassning och skador och förluster. Genomförandet bör grundas på jämställdhet och rättvisa.
    United Nations: UN Climate Change Conference – United Arab Emirates.
    COP 28: Waiting on the world to change.
    Dagens Nyheter: Klimatet kist ni.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Energi, Historia, Miljö, Politik, myndigheter, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.