Vit färsksaltad Östgötagurka får skyddad geografisk beteckning

Vit färsksaltad Östgötagurka har en skyddad geografisk beteckning inom EU. Gurkan skördas under perioden mars till oktober och läggs i en lag av salt, dill och kryddor. Foto: Kinda Gurka.

Nu får även Vit färsksaltad Östgötagurka EU-märkningen skyddad geografisk beteckning. För skyddade geografiska beteckningar krävs att antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom ett speciellt geografiskt område.
    Lilla delikatessen heter den sorts gurka som används vid tillverkning av Vit färsksaltad Östgötagurka. Gurkan läggs in i en lag av salt, dill och kryddor och skiljer sig därmed från gurka som är inlagd med ättika och socker. Färsksaltad gurka har en lång tradition i Östergötland och äts både till vardag och vid högtider. Gurkan är vit, krispig och salt men har även smak av dill.
    Livsmedelsverket: Vit färsksaltad Östgötagurka får skyddad geografisk beteckning.
    Smaka Sverige: Vit färsksaltad Östgötagurka – en skyddad östgötsk specialitet.

Det här inlägget postades i Data, Internet, EU, Geografi, Historia, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Växter. Bokmärk permalänken.