”Golden Lion Tamarins” återhämtar sig från nära utrotning

Redan på 1970-talet fanns det så få som 200 gyllene lejontamariner i det vilda. Det var då ansträngningarna började för att rädda den sydamerikanska primaten. Även om den fortfarande är en utrotningshotad art, har populationen av tamarinarter i Brasilien och andra delar av Atlantskogen återhämtat sig till cirka 4 800 i en nyligen genomförd undersökning. Golden Lion Tamarin Association i Brasilien berättar att tre faktorer hjälper tamarinerna.
    Mellan 2014 och 2019 minskade tamarinpopulationen med mer än tusen individer på grund av ett utbrott av gula febern. Hundratals tamariner vaccinerades med ett vaccin som härrörde från vaccinet mot gula febern och utbrottet avtog.
    Också den illegala husdjurshandeln frodades på 1960-talet, men strikt tillsyn mot tjuvjägare har lindrat problemet, åtminstone för tamariner.
    Läs om denna goda nyhet på ABC News: Once nearing extinction, golden lion tamarin monkeys rebound from yellow fever outbreak, habitat loss.
    Latina Republic: Golden Lion Tamarin Association.
    Engelska Wikipedia: Golden lion tamarin.
    Wikipedia: Vanlig lejontamarin.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Geografi, Politik, myndigheter, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.