Biblioteksbok återlämnad efter 119 år

Den brittiske vetenskaps-mannen James Clerk Maxwell (1831–1879) visste verkligen hur man skriver ett verk med över-tygande vetenskaplig utläggning. Hans bok An Elementary Treatise on Electricity (tillgänglig i fulltext på Google Books ) kan inte stanna på hyllorna i New Bedford Free Public Library i Massachusetts. Efter att ha lånats ut för 119 år sedan, återlämnades den nyligen till biblioteket.
    En bibliotekarie för sällsynta böcker på ett annat bibliotek hittade den bland donationer och märkte att det inte fanns några tecken på att den biblioteksmärkta boken formellt hade dragits tillbaka från samlingen. Han skickade den till New Bedford Free Library.
    Biblioteket tar ut 5 cent per dag för försenat material. Det totala bötesbeloppet borde alltså vara cirka 2 100 dollar. Men biblioteket tar ut böter på max 2 USD och den ansvariga beskyddaren är okänd, så det är osannolikt att biblioteket kommer att få tillbaka något av beloppet.
    Boston Globe: Extremely overdue book returned to Mass. library 119 years later.
    Se även Twitter: AP Oddities.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Ekonomi, Historia, Kultur, Litteratur, Politik, myndigheter, Samhällsservice, USA. Bokmärk permalänken.