Medaljen ”Illis quorum meruere labores” tilldelas …

Lena Anderson, Christofer Murray och Carola Häggkvist.
”åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”

Regeringen har beslutat att tilldela författaren och illustratören Lena Anderson, radioproducenten och nyårsvärden Christofer Murray och artisten Carola Häggkvist belöningsmedaljen i guld av åttonde storleken med inskriften Illis quorum meruere labores. Medaljen är en av regeringens främsta utmärkelser och tilldelas personer som gjort framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.
    Regeringskansliet: Regeringen tilldelar Lena Anderson, Christofer Murray och Carola Häggkvist medaljen Illis quorum meruere labores.

Lena Anderson (född 1939) är svensk barnboksförfattare och illustratör, känd för sina böcker om Maja, bland andra Majas alfabet. Hon debuterade 1978 och är idag en av Sveriges mest älskade och välkända barnboksskapare. Genom sitt författarskap och sina uppskattade illustrationer, har hon uppmuntrat barns och ungas läsande
Christofer Murray (född 1946) är svensk radioproducent som i 40 år verkade som nyårsvärd i Sveriges Radio P1. Han inledde sin yrkesverksamma bana som lärare men sadlade i slutet av 1970-talet om och blev radiovärd. Allteftersom kom han att ersätta Sven Jerring som värd för SR:s nyårssändning och han har sedan dess blivit en omistlig del av det svenska nyårsfirandet.
Carola Häggkvist (född 1966) är svensk sångerska som i år firar 40 år som artist. Hon fick sitt genombrott 1983 blott 16 år gammal i Melodifestivalen, som hon vann, med låten ”Främling”. Sedan dess har hon spelat in 26 studioalbum, deltagit i Melodifestivalen ett flertal gånger och exempelvis sjungit på kronprinsessbröllopet 2010. Flera låtar har fått spridning utanför Sveriges gränser och därmed satt svensk musikindustri på den internationella kartan.

Det här inlägget postades i Historia, Kultur, Litteratur, Nöjen, artister, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.