Vatten borde bli dubbelt så dyrt

I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dag. Senaste åren har dock visat på en långsamt sjunkande trend.
    I Danmark är siffran 100 liter, kan danskarna så kan väl vi? Om alla skulle minska sin vattenförbrukning med 10 liter vatten per dag skulle vi tillsammans spara flera miljoner liter vatten.
    Vattnet är vårt livsviktiga livsmedel. Tillgång till sötvatten är en grundförutsättning för liv och hälsa. Jorden består till 70 procent av vatten men bara cirka 2,5 procent är sötvatten.
    I år har det införts rekordmånga bevattningsförbud, över 40 förbud, nästan dubbelt så många som infördes under den ovanligt torra sommaren 2018.
    Det finns ingen vattenbrist i Sverige, hävdar professor Kenneth M Persson. Att det ändå kommer oroande rapporter varje sommar beror på ett otillräckligt och läckande ledningsnät. Och att vi slösar med vatten. Alla borde läsa vad han förmedlar i sin artikel i:
    Sydvatten: “Vatten borde bli dubbelt så dyrt”.

Enkla tips för hur du kan minska ditt vattenanvändande

Ta korta duschar i stället för att bada i badkar.
Samla upp regnvatten från takrännor för att vattna trädgården.
Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.
Diska inte under rinnande vatten.
Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo, istället för att spola i kranen tills det blir kallt.
Spola ur vattnet som stått still i kranen. Det kan man samla upp för att till exempel vattna växter med.
Laga onödiga läckor och droppande kranar, över tid kan många kubikmeter gå till spillo.
Vattna inte med dricksvatten.

Det här inlägget postades i Djur, natur, Ekonomi, Hälsa, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.