Minskade utsläpp under pandemin gav ökad klimatuppvärmning

Mätningar vid stationen Hanimaadhoo på Maldiverna visar att covidpandemins nedstängningar rejält minskade halten av kortlivade nedkylande partiklar i luften medan långlivade växthusgaser knappt påverkades. Foto: Joakim Romson.

Covidpandemins nedstängningar i södra Asien minskade rejält halten av kortlivade nedkylande partiklar i luften medan halten av långlivade växthusgaser knappt påverkades. Forskarna kunde därmed se hur minskade utsläpp av luftföroreningar ger renare luft men också starkare klimatuppvärmning.
    Sedan tidigare är det känt att utsläpp av svavel- och kväveoxider och andra luftföroreningar leder till bildandet av aerosoler (partiklar) i luften som kan dölja den fulla klimatuppvärmningen som orsakas av växthusgaser som koldioxid och metan. Men kunskapsläget har varit dåligt om denna ”maskeringseffekt”. För att kunna avgöra storleken krävs det storskaliga experiment som omfattar hela samhällen.
    Stockholms universitet: Minskade utsläpp under pandemin gav ökad klimatuppvärmning.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Miljö, Politik, myndigheter, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.