Varje sommar förvandlar galiciska vinmakare sina hem till restauranger

Matgäster på bakgården vid Furancho Cadaval. Bild: Austin Bush.

Det som började som ett sätt att sälja överflödigt vin har blivit en älskad sed.
    Så långt tillbaka som på 1600-talet, behövde vinmakare i södra Galicien ett sätt att göra sig av med överflödigt vin innan nästa skörd. Lokalbefolkningen hängde en lagerbladsgren på sina dörrar som ett tecken på att det fanns billigt vin. Detta blev känt som en loureiro – den lokala termen för lagerblad – eller, vanligare nuförtiden, en furancho.
    Furancho är namnet på hålet som gjorts i ett fat vin för att smaka på dess innehåll. ”För flera år sedan sålde furanchos bara vin”, förklarar Ventoso och beskriver lokaler med smutsgolv och inga bord – huvudsakligen grova, hemtrevliga barer. ”Då började folk ta med mat. Senare började furanchos sälja enkla rätter”.
    Efter några decennier så finns lagerbladsgrenarna, men furanchos har blivit mer kommersiella. Vissa till och med fullfjädrade restauranger. 2012 gick Galiciens regering in och definierade vad som kunde kallas en furancho och tillhandahöll några grundläggande regler.
    Atlas Obscura: Every Summer, Galician Winemakers Turn Their Homes Into Restaurants.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Geografi, Historia, Mat, livsmedel, Samhällsklimat, Turism. Bokmärk permalänken.