Ukraina markerar första krigsåret med Banksy-frimärken

Den 24 februari, den första årsdagen av Rysslands pågående krig i Ukraina, släppte den ukrainska posten ett nytt frimärke med en Banksy-väggmålning och stenografin ”FCK PTN!” på kyrilliska. Väggmålningen, som den brittiske gatukonstnären målade hösten 2022 på en bombad byggnad nordväst om Kiev, porträtterar en ung pojke i judokläder som vänder på en äldre man. Många spekulerar i att Banksy avbildade Vladimir Putin som får en smäll, eftersom den ryske presidenten enligt uppgift är en judoutövare.
    Den mest kände gatukonstnären och politiska aktivisten, Banksy, som anonymt besökte Ukraina hösten 2022, skapade på förstörda byggnader i Kiev och dess förorter en serie graffiti, tillägnad kriget. I sina verk lyfter konstnären viktiga ämnen och uppmärksammar världen på de tragiska händelserna.
    Ukrposhta: Postage stamp ”FCK PTN!” to the anniversary of Russia’s full-scale war against Ukraine was put into circulation.
    Hyperallergic: Ukraine Marks First Year of War With Banksy Stamp.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Design, typografi, Geografi, Historia, Kultur, Politik, myndigheter, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.