Forskare utvecklar cool ny metod för kylning

Forskare hoppas att jonokalorisk kylning en dag kan hjälpa till att ersätta köldmedier med hög global uppvärmningspotential och ge säker, effektiv kylning och uppvärmning för hemmen.
    Att tillsätta salt på en väg innan en vinterstorm förändras och is kommer att bildas. Forskare vid Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) har tillämpat detta grundläggande koncept för att utveckla en ny metod för uppvärmning och kylning. Tekniken, som de har kallat ”jonokalorisk kylning”, beskrivs i en artikel i tidskriften Science.
    Jonokalorisk kylning drar fördel av hur energi, eller värme, lagras eller frigörs när ett material byter fas – som att byta från fast is till flytande vatten. Att smälta ett material absorberar värme från omgivningen, medan det fryser frigör värme. Jonokaloricykeln orsakar denna fas- och temperaturförändring genom flödet av joner (elektriskt laddade atomer eller molekyler) som kommer från ett salt.
    Forskarna hoppas att metoden en dag kan ge effektiv uppvärmning och kylning, som står för mer än hälften av den energi som används i hemmen, och bidra till att fasa ut nuvarande ”ångkompressionssystem”, som använder gaser med hög global uppvärmningspotential som köldmedier.
    Berkeley Lab: Berkeley Lab Scientists Develop a Cool New Method of Refrigeration.

Lawrence Berkeley National Laboratory är ett amerikanskt Department of Energy Office of Science, ett nationellt laboratorium som leds av University of California.

Det här inlägget postades i Energi, Historia, Miljö, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.