Burns Night 2023 i London: fester, kvällsmat och céilidhs att fira i år

Whack out your bagpipes – Snart dags för Burns Night-firandet. Bild: Evie Fjord / Unsplash.

Tartan at the ready – 264-årsdagen för Skottlands nationalpoet närmar sig med stormsteg och man kan förvänta dig några ganska livliga fester fram till småtimmarna – inte bara i Skottland utan inte minst i London.
    Här är ett urval av ställen där man kan höja en dram, sätta i sig en haggis/neeps/tatties eller på annat sätt hylla gamle gode Rabbie BurnsBurns Night i London i år.
    Londonist: Burns Night 2023 In London: Parties, Suppers And Ceilidhs To Celebrate This Year.
    Om du tycker om poeten och vill fira årsdagen, men inte kan resa, finns det många sätt att uppleva en portion Burnsmiddag hemma. Visit Britain: Fira Burns Night som skottarna.

Vem är då Burns?

Robert Burns föddes 25 januari 1759 i byn Alloway. Burns inspiration var den skotska folkvisan och hembygden – dess natur och folk, men kanske främst kärleken. En av hans mest kända kärlekssånger är »My love is like a red red rose«. När nobelpristagaren och legenden Bob Dylan fick frågan vilken dikt som inspirerat honom mest var det just den sången han valde.
    Burns är känd för att ha skapat allt från traditionella ballader och tankeväckande poesi till romantiska verser och humoristiska satirer, och många av hans verk är mycket välkända. En av de mest välkända sångerna är »Auld Lang Syne« som Burns skrev 1788. Den sjungs vanligen varje nyårsafton vid tolvslaget och är starten på ett nytt år i engelsktalande länder.
    Robert Burns Country: the official Robert Burns site.
    Wikipedia: Robert Burns.
    Wikisource: Auld Lang Syne (Songs from Robert Burns)
    Poetry Foundation: Robert Burns.

En cèilidh (i rubriken) eller céilí är en traditionell skotsk eller irländsk social sammankomst. I sin mest grundläggande form betyder det helt enkelt ett socialt besök.

Det här inlägget postades i Geografi, Historia, Kultur, Litteratur, Nöjen, artister, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.