Lucca: den toskanska fästningsstaden som blev ett jazzmecka

Puccini kallade den medeltida staden hem – men på 1960-talet lockade den amerikanska musiker, inklusive Prince of Cool, Chet Baker.

En timme från Florens ligger den medeltida staden Lucca i mitten av ett magnifikt landskap skulpterat av floden Serchio. På 1500-talet krävde saracenska invasioner att Lucca skulle befästa sig, så dess enorma konstnärliga och arkitektoniska arv omges av en kolossal krets av murar. Dessa hjälper till att hålla den moderna världen utanför, skyddar stadens rika historia och att passera genom dem är som att gå in i en annan era.
    När Lucca växte och moderniserades under århundradena förlorade dess befästa murar sin militära betydelse och blev en strandpromenad för ”passeggiata”, den italienska traditionen av en mjuk och långsam promenad. Det gröna gräset och träden som kantar dem idag betyder att de har blivit en gigantisk park som omger staden.
    En av Luccas mest berömda söner är kompositören Giacomo Puccini. Puccinis privatliv var lika färgstarkt som hans operor. Förutom att vara den mest kända kompositören på sin tid, var han en av de rikaste männen i Italien; lika framgångsrik som depressiv, kvinnohatare och kvinnoförkämpe.
    Härifrån kom även den viktigaste italienska jazzgruppen, Quartetto di Lucca, den bildades bara några steg från stadens Duomo (katedral) i en källare på Piazza San Giovanni.
    Under 1950-talets storhetstid blev Lucca, tillsammans med den närliggande Versilia Riviera, ett kulturellt mecka för jazzen. Strandklubben La Bussola, som ägs av den legendariske teaterimpresarion Sergio Bernadini, förvandlades till ett tempel med tidens mest kända italienska och utländska artister.
    The Spaces: Inside Lucca: the fortress town that became a jazz mecca.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Geografi, Historia, Kultur, Musik, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.