Genetik avslöjar hur katter och människor blev vänner för alltid

En ny genetisk studie från University of Missouri har spårat början av katter som husdjur till forntida Mesopotamien för ungefär 10 000 år sedan.
    Det råkar sammanfalla med en stor förändring i mänsklighetens historia när befolkningar började flytta från en migrerande, jägare-samlare-livsstil till jordbruksbosättningar i det bördiga landet nära floderna Tigris och Eufrat i Mellanöstern. I detta sammanhang är det inte förvånande att det här är den tid då människor och katter började leva tillsammans.
    Jordbruket skapade ett matöverskott som lockade möss och råttor, och i sin tur lockade katter som äter gnagare. Människor kunde inte motstå kombinationen av skadedjursbekämpning och dessa söta kattansikten, och från och med då tog människor med sig katter vart de än reste över hela världen.
    Studien, publicerad i Nature-tidskriften Heredity, studerade 200 olika genetiska markörer från katter i Mellanöstern, Europa, Asien och Afrika. Bland andra fynd visade forskningen att katters genetiska sammansättning inte drastiskt har avvikit från deras vilda kattförfäder, vilket ifrågasätter om katter realistiskt sett har ”tämjts” av människor.
    Twisted Sifter: Genetics Reveals How Cats and Humans Became Forever Friends.
    IFL Science: Genetics Show Where And When Cats First Started Being Our Pets.
    Heredity: Genetics of randomly bred cats support the cradle of cat domestication being in the Near East.


Det här inlägget postades i Biologi, Djur, natur, Historia, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.