H.M. Konungens jubileumsporträtt

Kungen placerad bredvid den praktfulla silvertronen. Tronstolen var en gåva från riksrådet Magnus Gabriel De la Gardie till drottning Kristina i samband med hennes kröning i Storkyrkan i Stockholm 1650. I dag är silvertronen en symbol för den svenska monarkin och räknas till rikets värdighetstecken. H.M. Konungen. Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna.

Under 2023 firas H.M. Konungens 50 år på tronen. 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung markeras också under året.
    I år firar H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.
    Kungen har under sin tid på tronen genomfört över 80 statsbesök utomlands för att främja Sverige och svenska intressen. H.M. Konungen är beskyddare och hedersledamot av ett mycket stort antal svenska akademier, organisationer och sammanslutningar.
    Med anledning av jubileet har ett nytt porträtt av Kungen tagits av fotograf Thron Ullberg i RikssalenKungl. Slottet i Stockholm.
    Kungahuset: H.M. Konungens jubileumsporträtt.


Det här inlägget postades i Demokrati, Foto, Historia, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.