Regeringskansliets personal uppmanas radera Tiktok

Anställda på rege-ringskansliet har i ett internt meddelande upp-manats att radera video-appen Tiktok, rappor-terar Expressen. Skälet ska vara oro för att företaget bakom appen, Bytedance som kopplas till styret i Peking, kan komma åt användardata.
    Enligt tidningen genomför Regerings-kansliet åtgärder som gör att anställda som har appen installerad inte kommer kunna använda ett särskilt appaket för mejl och kalendrar.

Tiktok, även känt som Douyin i Kina, är en social medie-applikation för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytedance, och är nu en ledande plattform för korta videor. Den har även vuxit i resten av världen och är nu, 2022, en av de snabbast växande apparna med stora användargrupper i flera länder.
När Dagens Nyheter 2020 gjorde en enkät till 25 myndigheter med särskilt ansvar för svensk krisberedskap svarade tre av dem – Tullverket, Migrationsverket och E-hälsomyndigheten – att deras riktlinjer för användning av tjänste-mobiler inte tillåter ned-laddning av Tiktok.
    Även flera stora medie-företag – däribland SVT och SR – har förbjudit eller avrått medarbetare från att ha appen i jobb-mobilen.

Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.