EU-kommissionen har beslutat om gränsvärden för PFAS i mat

Från den 1 januari 2023 börjar gränsvärden gälla för hur mycket PFAS som får finnas i animaliska livsmedel som kött, fisk och ägg. Bakgrunden är den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens (Efsa) bedömning att många i Europa får i sig för mycket PFAS från vatten och olika livsmedel. För dricksvatten finns redan ett gränsvärde.
    När gränsvärdena börjar gälla får företag inte sälja mat som innehåller mer PFAS än gränsvärdet. Myndigheter som kontrollerar livsmedelsföretagen kan besluta att livsmedel ska tas bort från marknaden om de innehåller mer PFAS än gränsvärdet tillåter.
    Livsmedelsverket: EU-kommissionen har beslutat om gränsvärden för PFAS i mat.


Det här inlägget postades i EU, Hälsa, Mat, livsmedel, Miljö, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.