Mindre matsvinn när äggen får säljas en vecka längre i butik

Bäst före-datum för ägg får vara max 28 dagar efter värpning men butikerna har bara fått sälja, eller skänka dem, i 21 dagar efter värpning. Nu kommer nya regler som säger att perioden förlängs från 21 till 28 dagar.
    De nya reglerna som trädde i kraft 8 december ger butikerna mer tid att sälja äggen och leder sannolikt till minskat matsvinn.
    – Det här är EU-regler som Sverige och Livsmedelsverket länge arbetat för att ändra på. Det gör stor skillnad när butikerna inte längre måste slänga ägg som har en hel vecka kvar till bäst före-dagen, säger Karin Fritz rådgivare på Livsmedelsverket.
    Ägg har lång hållbarhet om de förvaras kallt. Ofta är de bra långt efter bäst före-dag.
    Livsmedelsverket: Mindre matsvinn när äggen får säljas en vecka längre i butik.


Det här inlägget postades i Ekonomi, Historia, Nyheter, Politik, myndigheter, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.