Byggstart för jätteteleskop i Sydafrika och Australien

​Tusentals antenner ska utgöra teleskopet SKA-Low i Australien.​​ Bild: SKAO.

I Australien och Sydafrika har man börjat bygga jätteteleskopet Square Kilometre Array (SKA), ett radioteleskop som blir världens största.
    I Sydafrika kommer 133 parabolantenner komplettera de 64 som idag utgör SKA:s föregångarteleskop MeerKAT för att bilda ett nytt teleskop, SKA-Mid. Australien blir värd för en uppställning av hela 131 072 tvåmeter höga antenner – som var och en påminner om en julgran  som tillsammans utgör teleskopet SKA-Low.
    Tillsammans kommer SKA-teleskopen att bli världens största och mest kapabla instrument för radioastronomi. Högkvarter för observatoriet SKAO ligger vid Jodrell Bank utanför Manchester i Storbritannien. Under SKA-teleskopens förväntade 50-åriga livslängd kommer de att hjälpa forskare att svara på avgörande frågor om universums tidigaste år, samt nysta upp några av astrofysikens djupaste mysterier.
    Även Sverige kommer att bidra till arbetet med SKA-observatoriet. Detta kommer att ledas av Chalmers med stöd från Vetenskapsrådet. Innan detta blir verklighet måste dock regeringen skriva på SKAO-konventet så att Sverige blir medlemsland i projektet.
    Chalmers – Onsala rymdobservatorium: SKA-observatoriet firar byggstart för jätteteleskop i Sydafrika och Australien.


Det här inlägget postades i Astronomi, Data, Internet, Politik, myndigheter, Rymden, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.