Himalayas rabarber

Rheum nobile. Bild: Bill Baker / Wikimedia Commons.
Om du vandrade i Himalaya och såg den här knappt två meter höga växten framför dig bland klipporna, kanske du trodde att det var en termithög. En växt kan väl inte överleva den här höjden! Men det är verkligen en växt. Den ädla rabarbern – Rheum nobile – lever på höjder mellan 3 500 och 4 800 meter, där få andra växter trivs.
    Den har utvecklats för att klara det hårda solljuset och de kalla temperaturerna på Himalayas bergssidor. De grönare bladen på dess nedre del är ätbara, och en färsk stjälk kan ge en drink på din vandring. Dess anpassningar till förhållandena är ganska smarta. Rotknölar används inom traditionell kinesisk medicin.
    De övre bladen växer i en hög runt stammen och blir genomskinliga, vilket släpper in filtrerat solljus samtidigt som de isolerar stammen och fortplantningsorganen från kylan. De faller av när det är dags att låta fröna flyga i slutet av växtens livscykel. Allt med den ädla rabarbern är anpassat till den karga miljön, vilket du kan läsa om på Kuriositas.
    Kuriositas: The Noble Rhubarb: Himalayan Marvel of Nature’s Ingenuity.
Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Geografi, Historia, Kultur, Samhällsservice, Väder, Växter. Bokmärk permalänken.