Endast ett land i världen är självförsörjande på mat

Guyana, inringat i grönt, var det enda landet som visade sig producera tillräckligt med mat för att föda sin befolkning i alla sju livsmedelsgrupper.
Av 186 länder är det bara Guyana, i Sydamerika, som producerar tillräckligt med mat för att örsörja alla sina medborgare utan utländsk import, enligt ny forskning publicerad i Nature Food.
    I studien har man undersökt hur väl varje land kan föda sin befolkning i sju livsmedelsgrupper: frukt, grönsaker, mejeriprodukter, fisk, kött, växtbaserat protein och stärkelserika basvaror.
    Det visade sig också att Guyana var det enda landet som kunde skryta med total självförsörjning, medan Kina och Vietnam låg tätt efter och kunde producera tillräckligt med mat i sex av sju livsmedelsgrupper.
    Över hela världen visade studien också att 65 procent av länderna överproducerade kött och mejeriprodukter, jämfört med den egna befolkningens kostbehov.
    BBC Science Focus: Only one country in the world produces all the food it needs, study finds.
Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Fattigdom i världen, Geografi, Historia, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.