Exponering för riskfaktorer i arbetsmiljön

Foto: Angel Nieto/Mostphotos.
I många av våra arbetsuppgifter exponeras vi för kemiska, biologiska eller fysikaliska riskfaktorer. Det kan vara kemiska ämnen i ångor och damm. Biologiska agenser är till exempel bakterier, mögel och virus. Fysikaliska agenser är bland annat buller och vibrationer samt värme och kyla.
    Exponering för olika riskfaktorer i arbetsmiljön orsakar fortfarande en hög förekomst av yrkessjukdomar. Dessutom kan arbetsrelaterad exponering spela en viktig roll för folksjukdomar, även om de för närvarande inte ersätts som yrkessjukdomar.
    SBU: Ämnen i arbetsmiljön ökar risken för allergisk astma.
    Läs rapporten: Exponering för sensibiliserande ämnen i arbetsmiljön och koppling till allergisk astma.
Foto: Mostphotos.
SBU:s utvärdering visar att det finns samband mellan exponering för olika sorters damm samt gaser och ångor och ökad förekomst av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL).
    I rapporten har SBU undersökt tre typer av damm: oorganiskt damm (exempelvis stendamm), organiskt damm (exempelvis trädamm) och ospecificerat damm (antingen organiskt eller oorganiskt damm). Dessutom undersöktes gaser och ångor (exempelvis lösningsmedel) och bekämpningsmedel.
    SBU: Luftburna ämnen i arbetsmiljön kan kopplas till ökad förekomst av KOL.
    Läs rapporten: Arbetsmiljöns betydelse för kroniskt obstruktiv lungsjukdom.
Det här inlägget postades i Biologi, Data, Internet, Geografi, Hälsa, Historia, Miljö, Politik, myndigheter, Samhällsklimat, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.