
För hälsans skull bör vi äta fisk flera gånger i veckan därför att fisk innehåller de näringsämnen vi behöver för att må bra. Det finns mycket D-vitamin, protein och omega 3-syror bland annat. Samtidigt innehåller fisk kvicksilver, speciellt i tonfisk, som vi får i oss.
Vid Chalmers har forskarna tittat på olika metoder att förpacka tonfisk och funnit att om man har i en vattenbaserad lösning med aminosyran cystein i förpackningen så binder den kvicksilvret. Prover visade att upp till 35 procent kvicksilver i tonfisk kunde tas bort.
Mer på Chalmers: Kvicksilverhalten i tonfisk minskar med ny förpackningslösning.
Vid Chalmers har forskarna tittat på olika metoder att förpacka tonfisk och funnit att om man har i en vattenbaserad lösning med aminosyran cystein i förpackningen så binder den kvicksilvret. Prover visade att upp till 35 procent kvicksilver i tonfisk kunde tas bort.
Mer på Chalmers: Kvicksilverhalten i tonfisk minskar med ny förpackningslösning.