Matsvinnet minskar för långsamt, enligt en ny rapport från Naturvårdsverket. Nya siffror visar att minskningen i hushållen från 2020 till 2023 var mindre än man tidigare trott. Om Sverige ska nå sina mål och halvera matsvinnet måste takten öka – i hela livsmedelskedjan.
Matsvinnet uppstår dock i alla led i livsmedelskedjan och alla aktörer behöver bidra.
– Det är positivt att medvetenheten om matsvinn har ökat och är god bland hushållen. Men trots att många säger att de vill minska sitt matsvinn slänger vi fortfarande mycket mat. Fler aktörer behöver bidra för att skapa bättre förutsättningar för konsumenterna och hjälpa dem att gå från ord till handling, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverke.
En tidigare stark nedåtgående trend har mattats av. De nya siffrorna visar på en minskning från 2020 till 2023.
– De här resultaten är en väckarklocka. För att vi ska nå de nationella etappmålen och globala målen måste vi intensifiera våra insatser. Det gäller självklart för alla delar av livsmedelskedjan, men inte minst hushållen där mycket matsvinn uppstår, säger Karin Fritz.
Livsmedelsverket: Matsvinnet minskar för långsamt.