Ny ingrediens kan göra vitt bröd nyttigare

Vitt fluffigt bröd tycker många är det godaste, men är det nyttigt? Bättre med en kompakt fullkornslimpa tycker andra, som vill äta nyttigare.
    Men tittar vi in i framtiden kanske vi inte behöver välja mellan gott eller nyttigt bröd. En ny näringsrik ingrediens i vitt bröd kan förändra nyttigheten, nämligen ett förändrat vetekli. Det visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– De flesta svenskar föredrar vitt, fluffigt bröd framför fullkornsbröd. Det bidrar till att nästan 70 procent av befolkningen inte äter tillräckligt med fibrer. Samtidigt finns det gott om vetekli, som är rikt på fibrer, men det vill de flesta inte ha i sina bröd, säger doktoranden Solja Pietiäinen, som skrivit avhandlingen vid SLU.

Vetekli innehåller många näringsämnen, men blir en biprodukt när vetet mals till mjöl och används
till djurfoder. Genom att ta fibrer från vetekliet
och med enzymer förändra det kan det använ-
das i brödbakning utan negativ effekt av fibrer. Det ger ett bättre bröd som förbättrar hälsan och gynnar alla i kedjan från ax till limpa.
    Forskning.se: Ny ingrediens kan göra vitt bröd nyttigare.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Hälsa, Historia, Mat, livsmedel, Nyheter, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.