Mindre PFAS, salt och dioxin i maten

Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning visar på positiva trender med minskade halter av salt, dioxin och PFAS i maten vi äter.

– Det är glädjande siffror som visar att arbetet för att minska skadliga ämnen i maten ger effekt, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Matkorgsundersökningar genomförs av Livsmedelsverket regelbundet för att öka kunskapen om vilka och hur stora mängder av näringsämnen samt oönskade ämnen det finns i våra vanliga livsmedel. Den senaste undersökningen gjordes under hösten 2022 och resultaten har jämförts med undersökningar från 1999, 2005, 2010 och 2015.
    Minskande halter av den omtalade kemikalien PFAS (per- och polyflourerade alkylsubstanser), som inte är akut giftig men kan orsaka cancer, fanns mätbara i ägg samt i mager och fet fisk, de högsta halterna i mager fisk.
    Även salthalten i maten har minskat och det visar att livsmedelföretagen arbetar med att minska salthalten i produkterna de tillverkar. Trots det får vi oss salt i ohälsosamma kvantiteter.
    Också Dioxin (polyklorerade dibensodioxiner) har minskat. Salt och dioxin är de som påverkar hälsan mest.
    Livsmedelsverket: Mindre PFAS, salt och dioxin i maten.
    Undersökningen som pdf: Swedish Market Basket Study 2022.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Hälsa, Historia, Mat, livsmedel, Nyheter, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.