I dessa förkylningstider översvämmas vi av olika råd om hur man bäst skyddar sig, med vitaminer, olika mineraler och sprayer. Men vad säger vetenskapen?
Det har den statliga myndigheten SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) granskat och funnit att det inte finns några välgrundade studier. Men grundråden är dock de välkända:
– Det handlar om att tvätta händer, undvika folksamlingar, använda munskydd och att inte besöka känsliga personer om du är sjuk, som äldre och småbarn. Det vet man hjälper. Det är dessutom mycket billigare än att äta en massa vitaminer och mineraler i flera månader varje säsong. Använd alltid handskar när du åker tunnelbana, till exempel.
Därutöver handlar det om att ta det lugnt om man väl drabbas.
– Kroppen måste få vila. Om man exempelvis tränar trots att man är sjuk riskerar man att drabbas av hjärtmuskelinflammation.
I övrigt kom SBU:s studie fram till följande resultat:
- Vitamin C har möjligen en liten effekt när det kommer till att förhindra en förkylning. Däremot kan intag av vitamin D och zink troligen inte förhindra förkylningar.
- Vitamin C kan möjligen förkorta en förkylning, men effekten är liten. Zink kan möjligen förkorta, men inte lindra, en förkylning. Intag av zink kan dock medföra mindre allvarliga, övergående biverkningar, till exempel magproblem och påverkan på smak.
- Det saknas sammanställd forskning om effekterna av vitamin B6 och B12, magnesium samt selen vid förkylning. Det gäller även för kombinationer av olika vitaminer och mineraler.
- Det går inte att avgöra om olika typer av medicintekniska produkter kan förhindra, lindra, förkorta eller bota förkylning.
SBU: Effekten av vitaminer, mineraler samt medicintekniska produkter vid förkylning.
DN: Myndighet: Det här ska du göra för att inte bli förkyld.