Inlandsstaterna

Ibland snubblar man över saker som man inte brukar tänka på. Här till exempel om hur många inlandsstater det finns och var de finns. Lite intressant från Wikipedia om detta:

En Inlandsstat är en stat som inte har någon direkt koppling till det öppna havet. Det finns 44 ”instängda” länder i hela världen.
    Bland de inlandsstaterna är två stater, Liechtenstein och Uzbekistan, uteslutande omgivna av andra inlandsstater och är därför dubbelt inlandsstater. Tre inlandsstater, Lesotho, San Marino och Vatikanstaten, är var och en omgiven av en enda grannstat (enklav) och sju stater, Andorra, Bhutan, Eswatini, Liechtenstein, Moldavien, Mongoliet och Nepal, ligger var och en mellan exakt två grannstater.
    Den största inlandsstaten sett till ytan är Kazakstan. Dessutom är Kazakstan och – beroende på definitionen av den inre eurasiska gränsen – Azerbajdzjan de enda inlandsstaterna som ligger på två kontinenter. Det finns ingen inlandsstat på en ö. Det folkrikaste kustlösa landet är Etiopien. Mongoliet är den näst största inlandsstaten i världen sett till ytan och är ett av de mest glesbefolkade länderna.

Wikipedia: Inlandsstat.
    Tyska Wikipedia: Binnenstaat.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Geografi, Historia, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.