Gå på månen i Köln i Europas månsimulator

En ny anläggning som efterliknar månens yta har öppnats i Köln, Tyskland. LUNA-anläggningen kommer att hjälpa astronauter att träna för framtida månlandningar. Bild: ESA.

Helt nyligen invigdes en månreplika i Köln, en unik träningsanläggning, kallad LUNA, som kan simulera måndamm och gravitation.
    Det är Europeiska rymdorganisationen (ESA) och German Aerospace Center (DLR) som skapat detta utbildningscenter, som ska förbereda astronauter för månuppdrag.
    Centret gör det enklare att forska, utveckla och testa rymdteknik under realistiska förhållanden och att skaffa kunskap som behövs för framtida uppdrag till månen, som till exempel NASA:s Artemis-program som ska skicka astronauter till månen för första gången på mer än 50 år.
    LUNA har en månkrater och kan även simulera måndamm och minskad gravitation. En av projektets främsta initiativtagare är den tyske astronauten Matthias Maurer.
    Deutsche Welle: New LUNA facility will prepare astronauts for moon landings.
    Deutschland.de: ESA and DLR build moon replica in Cologne
    Phus Org: Walking on the Moon in Cologne: Europe’s lunar life simulator.

Det närmaste man kommer månen på jorden är att kiva in i denna byggnad i Köln.
Det här inlägget postades i Byggnadsverk, Data, Internet, EU, Geografi, Historia, Nyheter, Politik, myndigheter, Rymden, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.