För första gången på tio år uppdateras kostråden

För hälsan och miljön behöver vi konsumera mer växtbaserad mat och minska köttkonsumtionen. Det är slutsatsen i förslag till nya nordiska näringsrekommendationer (NNR).
    De nuvarande svenska kostråden har inte förändrats på nästan tio år. De nya råden speglar de nordiska näringsrekommendationerna som presenterades förra året, och som bygger på en stor genomgång av forskningsläget.

Inför att nya kostråd presenteras i början av 2025 välkomnar Livsmedelsverket synpunkter på förslagen genom en öppen konsultation. Kostråden utgår från vad som är bra att äta för hälsan och grundas i ett brett vetenskapligt underlag. Därefter har faktorer som vikten av en svensk livsmedelsproduktion, svensk beredskap och miljö beaktats.

Livsmedelsverket: Nu välkomnas synpunkter på förslag till kommande kostråd.

Kostråden i korthet    Källa: Livsmedelsverket
Nya råd:

  • Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen – gärna mer. Välj en stor andel grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök, variera sorterna.
  • Ät baljväxter ofta – gärna varje dag.

Ät högst 350 gram rött kött i veckan, varav endast en liten andel bör vara charkprodukter.

Samma som tidigare:

  • Ät mer fullkorn. Välj andra spannmålsprodukter framför ris.
  • Ät 20–30 gram nötter om dagen. Fröer kan också ingå i kosten.
  • Välj rapsolja eller andra nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
  • Magra, osötade mejeriprodukter, gärna fermenterade som fil och yoghurt, varje dag, eller berikade vegetabiliska alternativ.
  • Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
  • Begränsa konsumtionen av godis, choklad, glass, bakverk och sockersötade drycker.
  • Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj salt med jod.
  • Begränsa intaget av alkoholhaltiga drycker.
  • Välj vatten framför andra drycker.
Det här inlägget postades i Data, Internet, Historia, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.