Världens äldsta kokbok

Denna babyloniska lammgryta med rödbetor är nästan 4 000 år gammal. Bild: Pavla Rosenstein.
Dessa drygt 4 000 år gamla kilskriftstavlor kan vara den äldsta existerande kokboken. Bild: Yale Peabody Museum.

Att avgöra vad som är världens äldsta kokbok beror på hur man definierar kokbok, men en samling kilskriftstavlor från Mesopotamien kan nog räknas dit. De fyra lertavlorna som är daterade till cirka 4 000 år nnehåller många recept. Tavlorna är del av en samling av 45 000 artefakter som finns på Yale Universitys babyloniska samling, och som nyligen blivit tillgängliga för allmänheten. En del i arbetet är att översätta de gamla recepten och försöka laga dem.
    Att återskapa recepten är en utmaning, eftersom de innehåller innehållsförteckningar, men inga specifika instruktioner för att tillaga dem. Man måste anta att kockarna visste vad de skulle göra. Det är inte så lätt för 4 dagens000 år senare, men kockar har arbetat på dem.
    Några av rätterna visade sig ganska intetsägande, men andra är fortfarande goda även idag. Samlingen ger oss en inblick av jordbruk, när spannmål och öl gynnas kraftigt i recepten, och en mängd olika ingredienser berättar om babyloniska handelsbruk.
    Läs om de gamla recepten på Atlas Obscura, där det finns ett recept på babylonisk lammgryta.
    Atlas Obscura: What Researchers Learned From the World’s Oldest Cookbook.

Det här inlägget postades i Arkeologi, Data, Internet, Geografi, Historia, Kultur, Mat, livsmedel, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.