Den Babyloniska världskartan är den äldsta kartan över världen – i världen. Det är en är en lertavla som visar den kända världen utifrån Babyloniens perspektiv. Tavlan, som är skadad, innehåller även en del kilskrift.
Kartan hittades i Sippar i södra Irak och dateras vanligtvis till 500-talet f.Kr. Lertavlan visades första gången 1899 och finns idag på British Museum.
Kort inledande beskrivning från British Museum (mer på länken nedan):
Lertavla; karta över världen, visar världen som en skiva, som omges av en ring av vatten som kallas Bitter River; Babel är markerad som en rektangel på den högra sidan av floden Eufrat trots att staden faktiskt ockuperade båda stränderna av floden under större delen av sin historia, floden Eufrat rinner söderut i ett horisontellt band, av vilken den högra änden är märkt träsket och den till vänster är märkt utflöde.
Skriven i lera i Mesopotamien för omkring 2 900 år sedan, och som så många kilskriftstavlor, ofullständig. Men Irving Finkel (engelsk filolog och assyriolog) och en särskilt begåvad student – Holger Horsley – lyckades hitta en saknad bit av kartan, lade det till kilskrift-lertavlan, och vi får en resa genom ett mytiskt landskap från Mesopotamien för att hitta den sista viloplatsen för arken. Ja, Noaks ark. I tidigare Mesopotamisk version av historien om syndafloden är arken byggd av Ziusudra, den siste kungen av sumeriska staden Shuruppak före översvämningen.
British Museum: tablet.