Inte många känner till den den syditalienska staden Matera. Även om den blivit utnämnd till världsarv av Unesco, och även till europeisk kulturhuvudstad 2019, är denna kulturpärla relativt okänd.
Matera som ligger i den bergiga regionen Basilicata har varit bebodd sedan stenåldern. Staden är en av de tidigaste av människor bebodda städerna i Italien. De första invånarna flyttade in i naturligt skapta grottor på sidan av den djupa klyftan Gravina. Under de kommande årtusenden växte staden med hus byggda av jättestora klippblock och nya grottor som höggs ut ur den porösa klippan. Slutligen bestod stadsdelen, som idag kallas Sassi, av cirka 1 500 bostäder, kyrkor och kloster, samt ett stort nätverk av tunnlar, vattenkanaler och stora cisterner. Grottstaden beboddes som mest av 15 000.
Efter årtusenden fick grottboendet ett slut 1952 då en lag infördes som förbjöd boende i grottor. Myndigheterna kunde inte acceptera levnadsförhållandena i grottorna, som präglades av fattigdom. Dåvarande premiärministern beskrev det som en “fara för hälsan och en national skam”.
Grottstaden, Sassi di Matera, låg därefter nästan öde tills en grupp unga skapade gruppen Circolo la Scaletta i slutet av 1970-talet, med målet att värna om Materas kulturarv.
Sedan dess har många av grottorna renoverats och används återigen som bostäder, små hotell, barer, restauranger, butiker och inte minst hotell. Möjlighet att övernatta i ett rum, som kanske var bebott av människor redan för 7 000 år sedan.
Matera blev en del av Unescos världsarvslista år 1993, som den första platsen i södra Italien.
Commune di Matera.
Italia: Matera, a UNESCO World Heritage Site: the city of stones and rock churches.
Unesco: The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera – många foton här!
KALENDER
-
SENASTE POSTER
- KÅSERI
KATEGORIER
ARKIV
MAIL
OM MIG
Namn:
Börje Hovberg.
Bor:
Västerås, Sverige.