Fotografering av insekter var verkligen svårt 1914

Idag finns många kameror som tar extrema närbilder på de små varelser som omger oss, ner till mikroskopisk storlek. Men för 100 år sedan var bara att se en spindels ansikte en sällsynthet.
    Många monterade insekter i samlingar, men de var inte tillgängliga för alla. David Fairchild ansåg dem onaturliga efter att de hade torkat. Han och hans fru Marian publicerade en bok 1914 full av fotografiska bilder av insekter, spindlar och andra små varelser från deras bakgård. Den heter Boken om Monster.
    Kameror för makrofotografering fanns inte, de kom på ett system som separerade objektivet från den fotografiska plåten med ett papprör som var upp till tjugo meter långt! Exponeringarna tog mellan 50 och 80 sekunder, de kunde inte använda levande exemplar, men deras ”nya” prover fästes med vax för att stanna kvar på plats.
    Texten i ”Boken om Monster” var alltför dramatisk, som en spindel dödar en fluga var en ”sann bild av skoningslösa grymhet”. Spindeln anser att det bara är lunch, men en sådan prosa fick barn intresserade av boken.
    Läs om inspelningen av ”Boken om Monster” och se ett galleri av bilder som i Public Domain Review: A Bug’s Life: David and Marian Fairchild’s Book of Monsters (1914).
    Se även nutida makrofoton på Nikon: Annual Winners.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Foto, Historia, Kultur, Litteratur, Sevärdheter, Teknik, USA. Bokmärk permalänken.