Halvårsskifte och nya lagar: Plastkorkar och morfarsledigt

Plastkapsyler ska sitta fast och morfar kan bli föräldraledig.

Lagar och förordningar anger spelreglerna för vårt samhälle. En ny lag blir till genom att regeringen lämnar ett förslag, en proposition, till riksdagen. Efter att något av riksdagens utskott har bearbetat propositionen fattar riksdagen beslut om den nya lagen. Därefter utfärdar regeringen lagen, vilket innebär att den publiceras och blir känd.
    Här är ett par nya exempel:
    Efter den 2 juli måste dryckesbehållare vara utformade så att platslocket sitter fast under hela användningen. Det gäller för flaskor och kartonger under tre liter, men inte för plastkorkar som sitter på glas- eller metallflaskor.
    Småbarnsföräldrar kan överlåta en del av sina dagar med föräldrapenning till exempelvis anhöriga. Men den man överlåter dagar till får inte arbeta, söka arbete eller studera under tiden som föräldrapenning tas ut.
    Läs mer i DN: Nya lagar: Plastkorkar och morfarsledigt.
    Både lagar och förordningar publiceras i Svensk författningssamling (SFS). SFS publiceras elektroniskt i Svensk författningssamling.
Tillkommit:
Regeringskansliet: Viktigare lagar och förordningar
inför halvårsskiftet 2024
– pdf.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Demokrati, Nyheter, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.