Genombrott kan röja stora hinder för kvantdatorer

Kretsschemat till vänster illustrerar hur Chalmersforskarna kunde slå på och stänga av olika slags operationer genom att skicka mikrovågspulser (vågig pil) till styrsystemet inbyggt i oscillatorn. Forskarna använde systemet för att generera ett så kallat kubiskt fastillstånd som är en källa för kvantfelskorrigering. De blå fälten till höger är så kallade Wigner negativa regioner – ett tydligt tecken på tillståndets kvantegenskaper. Illustration: Timo Hillman.

Kvantdatorernas potential begränsas idag av ett problematiskt dilemma: kvantsystem som kan utföra komplexa beräkningar har svårt att hantera fel och brus. System som är bättre rustade mot brus är å andra sidan långsamma och sämre på att utföra komplexa uppgifter. Nu har ett forskarlag från Chalmers skapat ett unikt system som kommer runt problemet och därmed banar väg för mer robusta kvantdatorer med längre beräkningstid.
    Chalmers: Genombrott kan röja stora hinder för kvantdatorer.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Historia, IT, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.