Genombrott banar väg för nästa generations synimplantat

Bildkollage: Unsplash, iStock och Maria Asplund.

En grupp forskare från Chalmers, Universitetet i Freiburg och Netherlands Institute for Neuroscience har utvecklat ett elektriskt implantat med elektroder lika små som nervceller. Implantatet kan dessutom hålla sig intakt i kroppen över tid – en unik kombination som banar väg för en lovande lösning för blinda.
    Möjligheten att använda elektriska implantat för att återskapa synen hos blinda eller synskadade är ett ovanligt men inte helt nytt koncept. Genom att stimulera hjärnans syncentrum med elektriska impulser kan synintryck framkallas, trots att ögat har förlorat förmågan att kunna se. Elektroniska näthinneimplantat och implantat i hjärnan har utforskats sedan 90-talet, men än så länge finns ingen tillräckligt effektiv och hållbar lösning. De förhållandevis stora kiselbaserade implantaten som finns idag orsakar ärrvävnad i hjärnan och fräts sönder med tiden, vilket gör implantatens funktion kortlivad.
    Men nu har en forskargruppen tagit fram ett minimalt implantat i ett nytt, icke-korroderande material.
    Chalmers: Genombrott banar väg för nästa generations synimplantat.

Det här inlägget postades i Biologi, Data, Internet, Hälsa, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.