Vad händer med solsystemet när Solen dör?

Bild: WP/Wikimedia Commons.

Total förstörelse, i ett nötskal. Det är inte att låta pessimistisk eller nihilistisk. Men alla ting i universum dör så småningom. Men det är inte mycket att oroa sig för att det ska hända under vår livstid, så prognosen för solens expansion tills detta händer är nästan 7 miljarder år, då är vi alla borta sedan länge.
    När solen så småningom har förbrukat sitt förråd av väte kommer den att övergå från vätefusion till heliumfusion. Heliumfusion leder till ökat strålningstryck, vilket gör att solen sakta kommer att svälla och bli till en stor röd jätte. Den kommer då att sluka närbelägna planeter som Merkurius och Venus.
    Vad som händer med Tellus, vår egen jord, är lite osäkert. Klimatmodeller tyder på att ökningen av inkommande strålning kommer att få svåra konsekvenser med en trolig förlust av jordens hav. Ökande temperatur kommer att accelerera kolcykeln med minskad koncentrationen av koldioxid i atmosfären till dödligt låga nivåer för växter. Ingen vegetation orsakar förlust av syret i atmosfären och därmed utrotas också djurlivet. När allt vatten på jordens yta ha försvunnit kommer den globala medeltemperaturen nå 70 grader.
    Planeterna Mars, Jupiter och Saturnus atmosfärer skalas bort, men rester kommer sannolikt att finnas kvar. De två yttre planeterna, Uranus och Neptunus, kommer att bli utkastade ur solsystemet tillsammans med Kuiperbältet och Oorts moln.
    Solen kommer sedan att krympa och bli en vit dvärg med resterna av Mars, Jupiter och Saturnus kvar i systemet.

Det här inlägget postades i Astronomi, Data, Internet, Djur, natur, Historia, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.