Copernicus försvunna grav återfunnen

Renässansens store matematiker, astronom, läkare, ekonom, och prästen Nicolaus Copernicus (1473–1543), eller Mikołaj Kopernik som han hette i sitt hemland Polen, publicerade teorin om att jorden kretsar runt solen.
    Det är bara de mest minnesvärda av hans många prestationer. När Copernicus dog i 1543, blev han begravd i katedralen i Frombork, tillsammans med cirka 100 andra människor (dock inte på samma gång). Under århundraden har sedan golvet i katedralen bytts ut flera gånger, och några gravmarkörer som överlevde renoveringarna hamnade på fel ställen. Ingen visste var Copernicus var begravd, även om sökningar genomfördes ett par gånger.
    Polska arkeologer började en ny sökning för att hitta Copernicus under 2005. De grävde upp 13 skelett, av vilka en var i rätt ålder för att vara Copernicus, men skelettet var det mest illa skadade av dem. Hur skulle de bekräfta Copernicus identitet? Han efterlämnade inga arvingar, inte heller hans bror, för DNA-jämförelse.
     Läs hur det gick till på The Conversation: The strange story of the grave of Copernicus.
    Wikipedia: Nicolaus Copernicus.

Det här inlägget postades i Astronomi, Data, Internet, Historia, Kultur, Politik, myndigheter, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.