Användningen av ”var” och ”vart”

Minnesregel …

”Finansiering av dagens skolsystem är orättvis. Vi måste säkerställa likvärdiga möjligheter för alla elever – oavsett vart de bor eller vilken skola de valt”, skrev Johan Pehrson (L) på Facebook. Användningen av ”vart” har retat många.
    Den vardagliga användningen av ”var” och ”vart” skiftar beroende på var i landet vi bor. Men en politiker som inte vill att fokus ska hamna på språkbruket i stället för sakfrågan gör klokt i att skilja på ”var” och ”vart”, skriver Språktidningens Anders Svensson.
    I vårdad skrift används var för befintlighet (var är vi?) och vart för riktning (vart är vi på väg?). Frågan var kan besvaras med här (här är vi) medan vart kan besvaras med hit (hit ska vi).
    Men att Johan Pehrson råkar skriva fel är inte så underligt, i Mälardalen med omnejd liksom i västra Sverige är det åtskilliga som säger vart oavsett om det gäller befintlighet eller riktning. I sydsvenska dialekter är det i stället många som överanvänder var. Och i norrländska mål används vars i båda betydelserna.
    Fel på var och vart är den främsta irritationskällan i svenska språket för 2 procent av de tillfrågade i den undersökning som Språktidningen gjorde i samarbete med Novus. Irritationen var betydligt större bland dem som fyllt 65 år medan ingen i åldern 18 till 29 år svarade att var och vart orsakade mest irritation. Det var också fler som studerat på högskola eller universitet som störde sig på sammanblandning av var och vart. I Norrland var detta däremot inte en språkriktighetsfråga som skapade någon irritation.
    Institutet för språk och fornminnen: Frågelådan i svenska.
    Språktidningen: Vart är vi på väg?

Det här inlägget postades i Data, Internet, Historia, Kultur, Politik, myndigheter, Samhällsklimat, Språk. Bokmärk permalänken.