Knäckebröd från Stora Skedvi skyddas av EU-märkning

Skedvi Bröd är ett traditionellt runt hålat knäckebröd bakat enligt gammal tradition av företagare med nybyggaranda. Foto: Maria Hansson.

Knäckebröd från Stora Skedvi socken i Dalarna som nu fått en skyddad geografisk beteckning inom EU. Det är platsen och hantverket – bröd bakat på rågmjöl och gräddning i vedeldade stenugnar – som uppmärksammas.
    Knäckebrödsbakning på Skedvi är ett hantverk. Varje bakugn rymmer 15 brödkakor och gräddaren flyttar runt kakorna i ugnen för att de ska få en jämn gräddning. Gräddningstiden bestäms av ugnstemperaturen som i sin tur påverkas av det omgivande klimatet, vedens fuktighet och om bagaren lagt ny ved i ugnen. Det skapar väldigt unika smaker när man eldar över öppen eld.
    Smaka Sverige: Gediget hantverk bakom EU-skyddade Skedvi Bröd.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Ekonomi, EU, Geografi, Historia, Kultur, Mat, livsmedel, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.